Dag 4

24 maart 2023

De derde werkdag zit er weer op. Een prachtige ervaring om te zien hoe een bouw ineens, na alle voorbereidingen, gestalte gaat krijgen. De precisie hoe er dan gewerkt wordt om iedere steen zo secuur mogelijk op en naast de andere te krijgen. Gelukkig zijn dit ervaren metselaars die hun steentje bijdragen 😉. Wij als vrijwilligers brengen de stenen en zorgen dat ze voldoende op de plekken aanwezig zijn. Voor de hechting aan het cement is het belangrijk dat deze stenen ook nat worden gemaakt door ze geheel in het water te dompelen voordat ze ingemetseld worden. Veel water moet daarvoor ook iedere keer op hun plek staan. Dus voor ons werk genoeg. 

Bij thuiskomst op de parochie waar wij verblijven was er een mis bezig over de Kruisweg van Jezus. Een prachtig koor was aan het zingen en ik herkende de melodie van de Rolling Stones: “you can’t always get what you want” en terwijl ik van deze prachtige klanken aan het genieten was realiseer ik me dat het bouwproject waar wij nu mee bezig zijn voor deze mensen een ongekende kans is. Wat wij zien is dat de mensen van verschillende huizen ook verschillend reageren op deze kans om het huis bewoonbaar te maken. Sommige kunnen deze kans helaas niet of heel beperkt omzetten. Het huis waar wij mee bezig zijn zien wij een hele mooie beweging. Vader Kanti is zo blij en trots op het huis wat voor zijn gezin wordt gebouwd. Hij werkt zich drie keer in de rondte. Zijn vrouw kon zich moeilijk bewegen hierin totdat zij zag dat het werkelijkheid ging worden. Toen de fundering er lag en de eerste stenen gemetseld werden kwam zij in beweging. Steeds meer kwam zij bij het huis en begint nu ook steeds meer mee te helpen met opruimen rondom het huis, stenen sjouwen en natmaken, en ook veel water dragen. Ze krijgt steeds meer haar glimlach op haar gezicht en geniet van wat voor haar gezin komen gaat. De kans die het gezin Kanti van ons krijgt om zich nooit meer zorgen te hoeven maken over een huis voor dit gezin en dat zij zich nu kunnen richten voor de zorg voor eten en kleding voor kinderen en zichzelf. Dat de kinderen naar school kunnen.

Het is niet vanzelfsprekend dat de mensen direct van hun (vertrouwde) hutje naar hun nieuwe stenen huis gaan. Soms weten ze niet hoe zij deze stap moeten zetten. De hulp van de organisatie en van de pastor kan hier veel betekenen. Mensen kunnen zich zo depressief voelen door de uitzichtloosheid, dat deze kans hun een positieve kracht geeft in hun leven. 

Hoop is het lichtje wat vandaag moed geeft en morgen kracht (spreuk van Father Erasto)

Top