Dag 11

31 maart 20123

Vrijdag de 7e werkdag.

Vandaag gaan we naar het nieuw te bouwen huis van Baboe William. Onze man van 91 jaar met zijn dochter Magdalena van 47 jaar. De bouw vordert vlot en wij konden in het begin nuttig zijn in het aanvullen van alle bouwstenen. En dat zijn er heel wat. 4 kamers moeten opgetrokken worden tot de ramen 4x80 stenen totaal. De bouwvakkers gingen metselen en wij konden voor het eerst voegen. Dat is voor de eerste keer niet zo makkelijk. Met goede begeleiding en uitleg was het op een gegeven moment goed te doen. Bijzonder om aan dit huis echt mee te mogen bouwen.

Baboe William is zelf zo actief rondom het huis. Hij ziet samen met zijn dochter dat er een verandering komt in zijn leven. Hij is al een plek aan het maken en de stenen aan het verzamelen om een goed toilet te maken. En dat is niet een toilet wat wij bij ons gewend zijn. Zowiezo bestaat ieder huis alleen uit een fundering, stenen, de houten spanten en golfplaten. Wel wordt het huis opgeleverd met mooi gestucte muren, een geëgaliseerde vloer en buiten worden de bekende kleuren lichtblauw en crème op de muren bij de veranda geverfd. Verder worden de kozijnen en de deuren geplaatst en de ventilatie boven de deuren en kozijnen afgewerkt. Er is geen verlichting en electra, geen stromende water.

Alleen een dak boven je hoofd en een plek om veilig te slapen samen met de kinderen en vaak ook de opa en oma. Buiten wordt er gekookt en is het toilet. We zien bijna bij ieder huis een kleine solar op het dak. Ook worden er tafels en stoelen voor de mensen gemaakt zodat de kinderen ook binnen onder de verlichting aan hun school kunnen werken. Een zo veel beter en fijner uitzicht op hun toekomstige leven. Bijzonder om hier aan mee te mogen werken.

Donkere wolken pakken zich samen boven het huis van Baboe William. Wij hebben de 2e lichting stenen in het huis gezet om nu de volgende rij te metselen tot aan de lateien. Omdat het huis van Baboe William vrij hoog ligt, moeten wij nu gaan omdat het anders kan zijn dat wij door de modder niet meer weg zouden kunnen. In één keer kan de hele omgeving veranderen in een modderpoel. Met de Toyota bus die rammelt aan alle kanten en een kilometer stand van 686000 kilometer zal dit geen makkelijke klus worden. Ook al is Leonard de Driver de beste die je kunt bedenken. En met z’n 6en in het hutje van Baboe William overnachten lijkt ons geen goed idee ;-).

Op naar de Parish. De dag was mooi, leerzaam en we hebben weer lekker kunnen werken.

Top